Restauracja w stylu prowansalskim to nie tylko wspaniale smakujące dania kuchni francuskiej i romantyczne sprzęty, ale również piękne dodatki. Podkreślają one charakter wnętrza i niezwykłość prowansalskich mebli.
Jeśli chcesz, by w twojej restauracji panował duch francuskiej prowincji, zadbaj o to, by meble nie były pozostawione samym sobie. Niepowtarzalny klimat drewnianego stołu może podkreślić choćby oryginalna figurka, romantyczna zastawa stołowa czy haftowany obrus.
1. Kosz lawendy
Motyw lawendy bardzo często gości we wnętrzach w stylu prowansalskim. Pojawia się on na tapetach, zastawie stołowej czy też tapicerce mebli. Czemu jednak nie postawić na prawdziwą, świeżą bądź suszoną, lawendę? Dzięki związanym pękom roślin, które ułożone są w pięknym wiklinowym koszu, twoi goście przy obiedzie poczują się jak na francuskiej wsi.
2. Romantyczna lampka
Choć w restauracji najczęściej korzysta się ze światła dziennego bądź oświetlenia sufitowego, nic nie stoi na przeszkodzie, by pośrodku stołów zagościły lampa, których wygląd nawiązuje do stylu prowansalskiego. Przydadzą się one szczególnie podczas romantycznych kolacji. Na zdjęciu możesz zobaczyć lampkę z podstawą w kolorze akwamaryny, który jest mile widziany w prowansalskich wnętrzach. Sporo uroku dodaje jej pięknie zdobiony abażur.
3. Figurka koguta
Styl prowansalski jest bardzo bliski stylowi wiejskiemu i rustykalnemu. W każdym z wymienionych przypadków strzałem w dziesiątkę będzie zakup figurki kogucika. Może ona stanowić jedynie element ozdobny lub posiadać też praktyczne zastosowanie. W sklepach można dostać np. gliniane koguciki, które służą do przechowywania sztućców.
4. Obrus w motywy kwiatowe
Oryginalny obrus potrafi odmienić nawet niczym niewyróżniający się stół. Wybierz taki, który posiada nadruk (a najlepiej haft) w kolorowe kwiaty. A znasz kogoś, kto mógłby wyhaftować obrusy do twojej restauracji? Kolor obrusu i kwiatów dobierz do pozostałych elementów wystroju wnętrza. Obrus z przewagą słonecznej żółci wspaniale ożywi i ociepli pomieszczenie. Jeśli wolisz bardziej stonowane kolory, zdecyduj się na klasyczną biel ożywioną drobnymi kwiecistymi haftami.
5. Zastawa stołowa w pastelach
Wybierając zastawę stołową, możesz postawić na klasykę i ponadczasowość. Naczynia w delikatnych, pastelowych kolorach wprost idealnie pasować będą do sielskiego nastroju panującego w restauracji.